Eenzaamheid

Eenzaamheid

Persoonlijk heb ik geen negatieve associatie met eenzaamheid en terwijl ik dit schrijf merk ik dat het een dubbele ontkenning is. Heb ik dan een positieve associatie met eenzaamheid?

Nee dat ook weer niet.

Ik vind het heerlijk om alleen te zijn, lekker in mezelf met mijn eigen geluk en ongeluk, een ruimte waar alles er mag zijn. Dat maakt het interessant want wil dat dan zeggen dat als ik met anderen ben dat niet alles er mag zijn, geluk en/of ongeluk? Als wij in contact treden met anderen gebeurt er iets op de drie bewustzijnsniveaus: mentaal emotioneel en fysiek. De ander ‘doet’ iets met ons, vaak onbewust. We ‘weten’ vaak niet precies wat het is. Je herkent vast wel dat je in gesprek raakt met iemand en je een ‘klik’ ervaart, een soort sprongetje in je buik. Of soms als je langs iemand loopt dat je een ‘bad-vibe’ ervaart.

Herkenbaar?

We voelen ons dan soms begrepen, geraakt of juist helemaal niet. We kunnen ons door de ander gezien en gehoord voelen, maar ook weer niet. Het zijn subjectieve ervaringen, de ander kan namelijk niet voor jou bepalen hoe jij je voelt.

Als ik alleen ben hoef ik me niet bezig te houden met innerlijke vragen als ‘zal hij me wel begrepen hebben?’ of ‘zij kijkt mij vreemd aan, zal ze mijn net geverfde haar afkeuren?’

Of houden we ons wel bezig met deze vragen ook al zijn we alleen? Mijn gedachten kunnen de overhand nemen als ik alleen ben, sterker nog ik kan mijzelf letterlijk een depressie en de eenzaamheid in ‘praten’. Als ik dat kan kan ik mij zelf ook de hemel en het geluk aanpraten. Herkenbaar? Het is maar net wat je kiest. Maar is dat wel zo simpel als ik het hier schrijf?

En wat gebeurt er nou in contact met een ander? Eigenlijk gebeurt er hetzelfde alleen ‘gebruiken’ we de ander als afweermechanisme. We gaan projecteren. We gaan onszelf wijsmaken dat het aan de ander ligt. Maar dat doen wij zelf. Wij denken, voelen en handelen zelf.

Ik ben van mening dat de essentie van eenzaamheid – en dan heb ik het over emotionele eenzaamheid – ligt aan de kwaliteit van het contact met jezelf. Wanneer ik niet in contact ben met mijzelf (ik noem dat ‘niet in mijn bron zijn’) voel ik mij eenzaam. Dan maakt het niet uit of ik allemaal mensen om mij heen heb, ik voel namelijk geen verbinding met mijzelf laat staan met de ander. Ben ik in mijn bron en in verbinding met mijzelf, dan heb ik het gevoel dat de wereld aan mijn voeten ligt. Zalig!

Je vraagt jezelf nu wellicht af ‘hoe weet je of je in je bron bent en wat is dat?’

Dat is heel simpel.

Als je je gelukkig voelt, een gevoel van plezier ervaart ben je in verbinding met jezelf en in je bron. De controle over je bron kan werkelijk je geluk bepalen. In essentie is alles mogelijk, moeiteloos, het is alleen wat wij zelf met onze eigen intelligentie doen (mentaal, emotioneel en fysiek) dat effect heeft op onze bron. Jouw bron is er, zonder ‘maar’, ‘als’ etc. Het is wie jij in essentie bent. Wat jij zelf met jouw bron doet bepaalt of je eenzaam bent of gelukkig. Althans, dat is mijn visie.

Is er iets in jou getriggerd, nu je dit hebt gelezen, misschien iets wat je niet eens goed onder woorden kan brengen? Heb je behoefte om voor jezelf hier meer over te leren? Neem dan contact met ons op. Wij begeleiden je graag om in contact te komen met je bron.

Soms zijn we bang, verlegen, boos of voelen we ons rot en kunnen we niet de vinger leggen op de zere plek. We begrijpen niet waar het vandaan komt. Carl Jung heeft in zijn wetenschap aangetoond dat gedragingen gedachten en gevoelens vanuit een diep innerlijk weten tot stand komen. Vaak onbewust. Ze komen tot uiting via archetypes, oerbeelden. Door te beleven komen we in contact met onze archetypes. Archetypes worden zichtbaar door bewust te worden hoe wij ons als individu verhouden tot andere mensen.