Heb je het druk?

Heb je het druk?

Met de hoge eisen die we aan onszelf stellen, de druk die we ervaren, de burn-out-cijfers die omhoog schieten en de toenemende aantallen mensen met stressgerelateerde klachten die uitvallen, is het  e s s e n t i e e l  om SNOEIHARD bij je gevoel te blijven.

Het valt mij op dat er steeds vaker gevraagd wordt ‘heb je het druk?’  Bij die vraag gaan mijn haren recht overeind staan, mijn cellen komen in opstand en ik voel een enorme irritatie. Voor mij voelt het alsof ‘het druk hebben’ hetzelfde betekent als ‘het goed hebben’.

Als ‘het druk hebben’ de norm is voor dat het goed gaat, wat doet dat met ons geluk en welzijn? Of hebben we geen tijd om daarbij stil te staan?

In hoeverre is het ‘druk’ hebben een selffulfilling prophecy?

Vanuit archetypisch perspectief is ‘druk’ verbonden met de archetypische energie ‘begrenzen’ wat te maken heeft met de actieve energie ‘in vorm zetten en orde creëren’. Zoals alle energien een mannelijke en vrouwelijke kant hebben, is ‘begrenzen’ een mannelijke energie. De vrouwelijke kant van begrenzen is ‘Beleven en jezelf beschermen’. Heel kort door de bocht kan je jezelf afvragen als je het te druk hebt of je niet over je grenzen gaat? En de verdiepende vraag is of emotionele ‘zelf bescherming’ nodig is.
Een manier om inzicht te krijgen in wat de betekenis van ‘druk’ voor jou is, is ‘druk’ visueel maken.

Een oefening uit ‘Archetypische Wijsheid’ – deel 3 van onze jaaropleiding:
Ik nodig je uit om een minuut stil te zitten, rustig adem te halen, je voeten te voelen op de grond en vervolgens te kijken welk beeld er bij je op komt als je het over ‘druk’ hebt. Welke associatie heb je daarbij? Maak van dat beeld een tekening. Kijk vervolgens naar de tekening en zie wat dat met je doet.

Geïnteresseerd om jezelf nóg beter te leren kennen, de diepere lagen in jezelf te ontdekken en je onbenutte potentieel aan te boren? Volg dan een jaar lang het Innerlijk Leiderschap Programma – de weg naar Innerlijke Wijsheid. Dit programma bestaat uit 21 vrijdagen verspreid over 2019 en start op 18 januari 2019.

Soms zijn we bang, verlegen, boos of voelen we ons rot en kunnen we niet de vinger leggen op de zere plek. We begrijpen niet waar het vandaan komt. Carl Jung heeft in zijn wetenschap aangetoond dat gedragingen gedachten en gevoelens vanuit een diep innerlijk weten tot stand komen. Vaak onbewust. Ze komen tot uiting via archetypes, oerbeelden. Door te beleven komen we in contact met onze archetypes. Archetypes worden zichtbaar door bewust te worden hoe wij ons als individu verhouden tot andere mensen.