Soms helpt het om anders naar historie te kijken

Soms helpt het om anders naar historie te kijken

Een maand geleden voeren Mireille en ik in haar bootje over de Amsterdamse grachten. Toen we op de Amstel waren voelde ik de historie van de stad; de gouden eeuw, de dammen die in de rivier waren aangelegd en de geest van de handelaren.
Het ontroerde mij en vol ontzag keek ik naar de kades en de gebouwen die erop stonden.
Ik voelde mij rijk en vervuld dat ik op een gewone vrijdagavond dat kon ervaren.

Een week geleden zat ik met een vriendin van mij bij ‘t Huis aan de Amstel op het oude Nuon terrein te lunchen. Ik vertelde haar over bovenstaande ervaring. Zij herkende het gevoel van de historie voelen; zij woont aan een van de Amsterdamse grachten in een heel oud huis en heeft dat gevoel in huis.

Het is altijd een wens van mij geweest om in een oud huis te wonen. Echter, de realiteit is anders; sinds vorig jaar woon ik in een net nieuw gebouwd huis, op IJburg; een eiland dat 20 jaar geleden is opgespoten. Niets historie… hoewel…

Soms hechten we te veel waarde aan historie en blijven er aan hangen. Ik heb mijn hele jeugd in een huis uit 1900 gewoond. Mijn twintiger jaren heb ik ook steeds in oude huizen gewoond. Maar toen ik 31 was en samen met mijn man ons eerste eigen huis ging kopen, kochten we een appartement dat nog geen 10-jaar oud was. Ik wilde wel anders, maar ik kon niet anders. De omstandigheden (huizenmarkt, beschikbare woningen, budget, …) waren er niet naar om een oud huis te vinden wat aan onze wensen voldeed en binnen ons budget viel.

Ondertussen woon ik in een nieuwbouw blokkendoos die op een opgespoten eiland staat, waar nog geen bomen staan, waar grasvelden parken worden genoemd en waar je nog geen historie (zoals hierboven beschreven) kunt voelen. Ondanks al deze oordelen, die van mijzelf komen, heb ik het heerlijk in ons nieuwe huis en in het overzichtelijke dorp waar ik woon.

Mijn vriendin die in de grachtengordel woont vertelde mij dat zij IJburg juist altijd zo fijn vindt omdat het nieuw is en er nog helemaal geen historie ligt. Dankzij mijn vriendin kan ik het nieuwe van IJburg waarderen. Er mag dan geen historie liggen, ik kan er zelf historie bouwen.

Soms helpt het om anders naar historie te kijken.

Wil jij anders naar jouw historie kijken?

Kom dan naar een van onze opstellingen dagen:
13 september in Amsterdam
20 september in Wehl (bij Doetinchem)

Soms zijn we bang, verlegen, boos of voelen we ons rot en kunnen we niet de vinger leggen op de zere plek. We begrijpen niet waar het vandaan komt. Carl Jung heeft in zijn wetenschap aangetoond dat gedragingen gedachten en gevoelens vanuit een diep innerlijk weten tot stand komen. Vaak onbewust. Ze komen tot uiting via archetypes, oerbeelden. Door te beleven komen we in contact met onze archetypes. Archetypes worden zichtbaar door bewust te worden hoe wij ons als individu verhouden tot andere mensen.