Afwijzing vs Contact

Afwijzing vs Contact

Herken je het gevoel van afwijzing?

Laatst had ik een client in mijn praktijk die in tranen uitbarsten omdat zij het gevoel had dat elke keer als zij iets deed dat het niet goed genoeg was. De mensen om haar heen gaven commentaar op wat zij deed. Ze oordeelde. Dat gaf haar een gevoel van afwijzing, van dom zijn en ze voelde zich klein.

Als we naar deze archetypische energie kijken komt de Griekse Godin Persephone in mij op. Persephone was met goedkeuring van haar vader Zeus ontvoerd daar Hades, de God van de onderwereld. De aarde scheurde open terwijl Persephone bloementjes aan het plukken was. Hades kwam met zijn strijdwagen uit een spleet van de aarde en ontvoerde Persephone. Zeus, God van de Olympus, wist ervan en keek de andere kant op. Persephone werd door Hades meegenomen naar de onderwereld, de aarde sloot en het leek alsof er niks gebeurt was. Demeter, de moeder van Persephone en Godin van het graan, weigerde dit te aanvaarden van Zeus en verliet uit woede de Olympus. Demeter werd zo ongelukkig dat al het gewas stopte met groeien en de aarde dor en onvruchtbaar werd. Zeus had geen andere keus dan op de wensen van Demeter in te gaan om zo de aarde te herstellen en weer vruchtbaar te maken. Hermes haalde Persephone terug uit de onderwereld. Maar voor haar vertrek gaf Hades haar een granaatappel. Persephone at de granaatappel op. Bij de hereniging met haar moeder bloeide de aarde weer op. Maar omdat Persephone had gegeten van de granaatappel moest zij een derde van het jaar terug naar de onderwereld. De overige twee derde van het jaar was zij herenigd met haar moeder.

Wat zegt deze mythologie nou eigenlijk?

Afwijzing is de afwezigheid van contact. Het tegenovergestelde van afwijzing is acceptatie. Als jij je herkend in het gevoel van afwijzing wat vind je dan zo moeilijk om van jezelf te accepteren.

In wie herken jij jezelf, in Persephone of in Zeus? Of misschien herken jij je meer in Hades, Demeter of Hermes. Met welk stuk of welke kenmerken of eigenschappen van de figuren identificeer jij je?

Wat willen deze figuren jou vertellen?

Ben jij degene die afwijst, ben jij de afwijzer, de Zeus? Wat wijs jij in jezelf af? Of ben jij de afgewezene, de Persephone? Door wie of door wat laat jij je afwijzen?

Of je nou de afwijzer bent of de afgewezene, beide hebben met dezelfde archetypische energie te maken, namelijk Contact.

Hoe sta jij in contact met jezelf, kan je dat voelen en hoe neem je dat gevoel waar?

Wil je dit thema verder onderzoeken voor jezelf, neem dan contact met ons op. Wij begeleiden je in je innerlijke reis.

Soms zijn we bang, verlegen, boos of voelen we ons rot en kunnen we niet de vinger leggen op de zere plek. We begrijpen niet waar het vandaan komt. Carl Jung heeft in zijn wetenschap aangetoond dat gedragingen gedachten en gevoelens vanuit een diep innerlijk weten tot stand komen. Vaak onbewust. Ze komen tot uiting via archetypes, oerbeelden. Door te beleven komen we in contact met onze archetypes. Archetypes worden zichtbaar door bewust te worden hoe wij ons als individu verhouden tot andere mensen.