Sta stil & Volg de stroom

Sta stil & Volg de stroom

Is het je weleens opgevallen dat in de natuur alles vanzelf gaat?

Iedere ochtend komt de zon op en iedere avond gaat hij weer onder.

Ieder jaar volgen de seizoenen elkaar op: Winter, Lente, Zomer, Herfst, Winter, en ga zo maar door. In het voorjaar verschijnen de krokussen de narcissen. Doordat het klimaat enigszins ontregeld is, gebeurd dit soms al in de winter en hebben we heel soms sneeuw in april. Maar in de herfst vallen de blaadjes weer van de bomen, in de winter vertrekken de vogels naar warmere oorden om te overwinteren en maken beren zich op voor hun winterslaap. In de natuur stroomt het.

In de huidige tijd en maatschappij is het heel normaal dat mensen veel tijd binnenshuis doorbrengen. Veel mensen rijden in de auto naar hun werk, stappen uit om vervolgens (minimaal) 8 uur lang in een kantoor te bivakkeren. Na hun werkdag stappen ze weer in de auto, rijden naar de sportschool voordat ze weer naar huis gaan. Misschien zijn ze een uurtje buiten om de hond uit te laten en misschien ook nog een uurtje of twee omdat ze buiten eten of BBQ-en. Maar contact met de natuur maken doen ze niet echt. Laat staan dat ze contact maken met hun eigen natuur.

Als je contact maakt met jouw natuur en je van daaruit jouw ritme en de stroom of het proces volgt, dan zul je merken dat dingen vanzelf gaan. Je motortje draait, dus het lijkt alsof het werk vanzelf gaat. Je hart is open naar jezelf en naar anderen, dus je kunt gemakkelijk geven en ontvangen. Je bent helder en alert en ideeën en woorden komen moeiteloos naar boven. Je voelt de energie stromen door je hele lijf, de temperatuur is aangenaam. Wordt je met weerstand van buiten geconfronteerd, dan veer je mee, je blijft op je plak staan of je doet een stap opzij, je doet het moeiteloos en met een glimlach. Je raakt niet boos of gefrustreerd. Je bent verwonderd en nieuwsgierig. Soms vergt iets nader onderzoek.

Omdat wij als mens niet alleen maar gevormd zijn door de natuur, maar ook door onze cultuur (de systemen waarin we ons bevinden), vergt innerlijk leiderschap meer van ons dan alleen maar stilstaan bij onszelf. Het vraagt ook van ons om stil te staan bij het systeem of het collectief en onze binnen en buitenwereld te onderzoeken. Stil staan is nodig om de gewenste stroom te kunnen volgen.

Onze trainingen, workshops en coaching kunnen daarbij helpen.

Soms zijn we bang, verlegen, boos of voelen we ons rot en kunnen we niet de vinger leggen op de zere plek. We begrijpen niet waar het vandaan komt. Carl Jung heeft in zijn wetenschap aangetoond dat gedragingen gedachten en gevoelens vanuit een diep innerlijk weten tot stand komen. Vaak onbewust. Ze komen tot uiting via archetypes, oerbeelden. Door te beleven komen we in contact met onze archetypes. Archetypes worden zichtbaar door bewust te worden hoe wij ons als individu verhouden tot andere mensen.