Gebruik je irritatie!

Gebruik je irritatie!

 

“Everything that irritates us about others can lead us to an understanding of ourselves.” – C.G. Jung

 

Mijn oudste zoon praat heel hard en hoog. Hij kan niet stilzitten, moet altijd bewegen en heeft een tomeloze energie.

Ik loop soms bewust de kamer uit of maak even een ommetje om hem te ontwijken. Ik weet dat hij het kind is waar ik veel van kan leren, maar hij haalt het bloed onder mijn nagels vandaan of laat mijn trommelvliezen regelmatig knappen.

Verder probeer ik zijn geluid, beweging en energie in te perken. Heel vaak hoor ik mijzelf zeggen: “Zachter en rustiger praten.” “Zit nou eens stil.” “Stop eens met dat gewiebel.” “Niet met die bal binnen, niet rennen binnen, enz….” “Zachtjes! Rustig!”

Ik ben het zat! Niet zozeer zijn gedrag, die harde stem en dat hoge stemgeluid. Maar meer mijn reactie op zijn gedrag. Nu kan ik ervoor kiezen om anders te gaan reageren. Dat probeer ik soms ook al wel eens. Maar ik heb besloten om het anders aan te pakken.

Jung schrijft immers dat ik mijzelf beter kan leren begrijpen door me te richten op datgene wat mij irriteert. Daarom heb ik besloten om een experiment uit te voeren.

De komende week neem ik iedere dag een moment om contact te maken met mijn irritatie en stel ik mijn zoon (en meer specifiek datgene aan hem wat mij irriteert) in gedachte de volgende vragen:

⁃        Wat zie ik niet?

⁃        Wat hoor ik niet?

⁃        Waar mag meer beweging in komen?

⁃        Hoe kan ik mijn energie meer laten stromen?

 

Ik ben heel benieuwd wat het mij brengt.

Ben je ook nieuwsgierig naar mijn inzichten? Laat het me weten, wie weet deel ik ze met je.

Heb jij ook iemand die of iets wat jou irriteert? Misschien is het een idee om bovenstaand experiment eens uit te voeren?

 

Ik wens je veel irritatie! & inzicht…

 

Liefs, Muriel

 

Soms zijn we bang, verlegen, boos of voelen we ons rot en kunnen we niet de vinger leggen op de zere plek. We begrijpen niet waar het vandaan komt. Carl Jung heeft in zijn wetenschap aangetoond dat gedragingen gedachten en gevoelens vanuit een diep innerlijk weten tot stand komen. Vaak onbewust. Ze komen tot uiting via archetypes, oerbeelden. Door te beleven komen we in contact met onze archetypes. Archetypes worden zichtbaar door bewust te worden hoe wij ons als individu verhouden tot andere mensen.