Morsen

Morsen

Ik zit in het vliegtuig naast een moeder en haar haar dochter. Achter ons zit haar man met een iets oudere dochter.

Ik hoor de vrouw zich tegen de man aan bemoeien dat hij ‘zus moet en zo moet’, ‘pas op met het pakje drinken van…, misschien wil ze nog wat eten …’ en elke keer draait ze zich om naar achteren, om hem over de stoel heen van adviezen te voorzien.

De man maakt een pakje drinken open, geeft het aan de dochter en de inhoud spuit over haar heen. De moeder draait zich geïrriteerd om en zegt ‘ik zei het toch, wat doe je nou?’. Dochter huilt moeder boos vader zwijgt. Geamuseerd aanschouw ik wat zich hier afspeelt en vraag mezelf af, wat gebeurt hier nu eigenlijk?

Het is eigenlijk zo’n klassiek voorbeeld, het overkomt iedereen.

Een manier om in contact te komen met je onbewuste is te realiseren dat wat jij tegen een ander zegt in feite iets over jezelf toont. Dit kan heel confronterend zijn en het zou me niks verbazen als je eerste reactie is ‘nou bij mij niet hoor’ of ‘dat doe ik niet’. Als we ons echter realiseren dat wat wij op een ander projecteren iets over ons zelf zegt, kunnen we de zoektocht vervolgen en ons afvragen wat wij precies projecteren. Wat zegt die projectie nou precies? Je zou in bovenstaand voorbeeld kunnen zeggen dat het ‘bazig, dominant’ overkomt, maar misschien haal jij wel iets anders uit bovenstaand voorbeeld en komt er bij jou een andere benaming op. Want ook dit wat je leest kan op jou anders overkomen dan dat ik bedoel. Wij doen allemaal iets anders met dat wat op ons afkomt, wij geven aan alles een betekenis en dat zegt iets over onszelf. Daarin proberen wij elkaar te ontmoeten om zo elkaar te leren verstaan en van elkaar te leren maar ook om met de ander te verbinden. Wij bepalen allemaal onze eigen realiteit. Dat maakt communiceren zo ingewikkeld en tegelijkertijd zo fascinerend. Verstaat de ander wel wat jij bedoelt en hoe weet je of dat ook zo is?

Terug naar bovengenoemd voorbeeld, als we het bij ‘bazig en dominant’ houden, wat zou dat kunnen betekenen? Welk verlangen heeft de moeder dat zij op de ander projecteert? De projectie is een onbewuste uiting van haar verlangen.

Ik zou kunnen zeggen dat ze de baas wil spelen en dat ze het voor het zeggen wil hebben, maar wat wil zij daarmee bereiken, waar leidt dat toe? In het antwoord op die vraag zit de potentie, het verlangen. Als we deze stappen kunnen doorleven en bij de laatste vraag uitkomen en die ervaren, hebben we de potentie en het verlangen te pakken. Als we die te pakken hebben, zal die uit je handen glippen, want potentie is niet te vangen, alles is altijd in verandering. Dit komt misschien hopeloos over en een gevoel van oneindigheid kan je bekruipen. Wij willen zo graag dat wat fijn, goed en lekker voelt en dat vastpakken om nooit meer los te laten. Het leven is echter continu in verandering. We kunnen stil blijven staan in onze eigen ontwikkeling of we kunnen steeds leren en ons bewuster worden van wie we nou eigenlijk zijn. Wie is die Ik. Voor mij zit daar de schat van het leven, dat steeds weer ontdekken en daarin steeds weer nieuwe dingen ontdekken in jezelf. Ik geniet intens van de ontwikkeling van de ander, dat zegt namelijk ook iets over mijn ontwikkeling, dat is een ongelooflijk rijk gevoel. Ik noem het leven pur sang.

Ik zou zeggen tegen het meisje, mors lekker door, daar leer je het meest van en zo spiegel je je ouders ook nog. Nu maar hopen dat ze dat door hebben.

Komen door het lezen van deze blog vragen bij je naar boven of ben je nieuwsgierig geworden naar jou eigen onbewuste wereld en wil je daar meer van weten? Bel (Mireille 06 4120 5506) of mail (hello@dieptetherapie.online) ons om te onderzoeken hoe wij jou verder kunnen begeleiden op jouw pad.

Great Creators verzorgt workshops, trainingen, programma’s, therapie, coaching en assessments. Voor meer informatie: www.dieptetherapie.online.

Dit artikel is geschreven door Mireille Steenkamer (co-founder van Great Creators), vanuit haar ervaring en tevens vanuit haar innerlijk leiderschap. Mocht je ergens vraagtekens bij plaatsen of van mening zijn dat iets in dit artikel niet klopt, stuur een mail naar: hello@dieptetherapie.online.

Soms zijn we bang, verlegen, boos of voelen we ons rot en kunnen we niet de vinger leggen op de zere plek. We begrijpen niet waar het vandaan komt. Carl Jung heeft in zijn wetenschap aangetoond dat gedragingen gedachten en gevoelens vanuit een diep innerlijk weten tot stand komen. Vaak onbewust. Ze komen tot uiting via archetypes, oerbeelden. Door te beleven komen we in contact met onze archetypes. Archetypes worden zichtbaar door bewust te worden hoe wij ons als individu verhouden tot andere mensen.