Adem, de verbinding tussen Lichaam & Geest

Adem, de verbinding tussen Lichaam & Geest

Afgelopen zaterdag stond ik (zoals bijna iedere zaterdag) langs de lijn van het voetbalveld. Mijn oudste zoon Taeke speelde een wedstrijd. Het was op papier niet een heel spannende wedstrijd; de koploper tegen een middenmotor. Maar als je aan kop staat, dan levert dat toch extra druk op én ze misten drie spelers en hadden maar één wissel; normaal gesproken is dit aantal andersom.

Taeke was de eerste helft keeper en hing meer aan de doelpalen of het net, dan dat hij tussen de palen stond. Naast het doel stond een fanatieke vader van een van ‘onze jongens’ te roepen naar de spelers dat ze de bal moesten raken, af moesten spelen en weet ik niet al wat meer. Taeke werd ook af en toe tot de orde geroepen. Wat ik overigens heel goed kon begrijpen…

Toch, vond ik dat wat de vader uitstraalde naar zijn omgeving en ‘onze jongens’ niet fijn en de jongens gingen er nou ook niet beter van voetballen. Effectief was het dus ook niet. Ik nam even afstand van de situatie en ging deurtje-open-deurtje-dicht met mijn dochter spelen met het hek dat toegang verschafte tot het veld. Tijdens dit spelletje vroeg ik mijzelf af: “wat gun ik deze jongens?” het antwoord: “winst”. “Hoe kunnen ze dat behalen?” “Door lekker te voetballen.” Als er druk op je wordt gelegd voetbal je meestal minder lekker. Als de energie stroomt en er heerst een positieve sfeer, voetbal je een stuk lekkerder.

Ik ging bewust rustiger ademen en liet mijn adem door mijn hele lichaam stromen. Ik begon met ademen van buik naar hart en vice versa. Vervolgens ging ik meer ademen in mijn hele middenrif. Ik ging met mijn aandacht naar mijn dantien (mail me gerust om te vragen wat dit is) en liet de adem door mijn hele lijf stromen. Heerlijk rustig werd ik daarvan. En natuurlijk wenste ik dat ‘onze jongens’ zouden winnen.

Nu wil ik niet zeggen dat de jongens dankzij mij hebben gewonnen. Mo was heel goed en Fabio ging keepen en had een paar mooie reddingen in de tweede helft.

Wat ik wel wil zeggen, is dat je effect hebt op je omgeving. Met je houding, je gedrag én je energie. Je kent vast wel mensen in je omgeving die je omschrijft als ‘energie-zuigers’. Een mens heeft invloed op de energie en dus ook op die van anderen.

Ik wilde niet mee gaan in de negatieve sfeer en benauwdheid. Ik vind het veel lekkerder om ergens ruim in te zitten en vrij te kunnen bewegen en ademen.

Maar hoe kom ik nu bij de titel: Adem is de verbinding tussen lichaam en geest?

‘Wat is geest eigenlijk? We komen er dichtbij als we het vertalen met ‘bewustzijn’: het vermogen van de mens om afstand te nemen van de buitenwereld en zichzelf – tegelijkertijd met de buitenwereld – te kunnen waarnemen. Daardoor weten we dat we er zijn, kunnen we ‘ik’ tegen onszelf zeggen en dat ook beleven. Wij zijn geest en hebben een lichaam.’ schrijft Hans Moolenburg in zijn boek ‘gezond leven in een vervuilde wereld’.

Verder schrijft hij:

‘…veelzeggend is dat over de hele wereld mensen die hun bewustzijn willen verhelderen en verbeteren, kiezen voor methoden die gepaard gaan met het verbeteren van de ademhaling. Krijgen we die onder control, dan leven we niet meer vanuit de reflexen van ons lichaam, maar vanuit het hoogste gebied: de geest..’

‘terugkerend op de ademhaling: de in- en uitgaande ademhaling is een voortdurende aansporing de geest, ons bewustzijn, levend te houden.’

Vervuil de wereld niet met jouw negatieve energie!

Over vervuiling gesproken…

Terwijl ik deze blog schrijf komt er een bericht binnen via facebook-messenger. Doorgaans ben ik behoorlijk impuls-gestuurd. Ik ben echter present in hoofd, hart én buik. Waardoor ik de helderheid van geest heb om te beseffen dat het een raar-bericht is. In plaats van het youtube-filmpje te openen, reageer ik met de vraag: “wat is dit?”. “Virus” antwoord de dame wiens Facebook account gehackt is. Door hoofd, hart en buik aligned te hebben maak je keuzes die kloppen en doe je dingen die goed voor je zijn en misschien ook voor je omgeving, maar dat komt later.… Eerst goed voor jezelf zorgen.

Wil jij ook meer leren optreden vanuit hoofd, hart en buik? Wil jij je emotionele en fysieke intelligentie leren benutten kom dan naar onze introductie workshop.

Hartelijke groet, Muriel

Soms zijn we bang, verlegen, boos of voelen we ons rot en kunnen we niet de vinger leggen op de zere plek. We begrijpen niet waar het vandaan komt. Carl Jung heeft in zijn wetenschap aangetoond dat gedragingen gedachten en gevoelens vanuit een diep innerlijk weten tot stand komen. Vaak onbewust. Ze komen tot uiting via archetypes, oerbeelden. Door te beleven komen we in contact met onze archetypes. Archetypes worden zichtbaar door bewust te worden hoe wij ons als individu verhouden tot andere mensen.