We zijn meer dan onze Intellectuele intelligentie

We zijn meer dan onze Intellectuele intelligentie

Morgen heb je een deadline, je inbox staat op exploderen, de crèche gaat over 10 minuten dicht en over een uur word je verwacht in het restaurant met vrienden. Dit is niet de eerste keer dat je in zo’n situatie beland bent. Sterker nog, je kan je niet herinneren wanneer het níet zo was. Je vriendin heeft je het boek gegeven ‘*uck it’, de nuchtere, hedendaagse weergave van spirituele wijsheden als ‘overgave’, ‘laten gaan’ en ‘wu wei’. Je hebt het uit gelezen en dacht ‘goede tips’ maar bent geen steek verder. Je patroon is onveranderd.

Herkenbaar?

Wij denken vaak dat we het wel even oplossen. We zijn tenslotte geleerde, intellectuele wezens, die minimaal een hbo-opleiding hebben gevolgd. Dit kunnen we toch wel even fixen?

Dat denk je. Daar gaat het dus fout.

Wij zijn opgegroeid met het mensbeeld van Descartes: “Ik denk, dus ik besta!” Wat wij over het hoofd zien is dat wij veel intelligenter zijn dan alleen onze ratio en ons intellect. Je leest een boek, volgt de tips op en een week later zit je tegenover de vriendin die jou dat boek had gegeven en zeg je ‘goede tips, leuke ideeën, maar ik hield het 3 dagen vol en daarna ben ik gewoon weer gaan doen wat ik altijd deed.’

Je wil heel graag veranderen en misschien wil je zélfs transformeren. Je wil in ieder geval heel graag léven in plaats van geleefd worden. Je wil die krachtige, zelfverzekerde vrouw zijn in die vergaderkamer en zo zien je collega’s je ook, maar van binnen kan je wel huilen.

Je volgt een meditatie cursus. Mooie stap in de juiste richting, alleen… mediteren alleen zet geen zoden aan de dijk. Waarom niet? Heb je jezelf wel eens de vraag gesteld waarom je mediteert?

Om te ontspannen?

Om stilte te ervaren?

Weet je wat het is, het is allemaal bedacht. Mediteren kan zeker helpen, maar dan moet je wel weten waarom je mediteert. Weten doe je niet met je hoofd alleen, maar met je hoofd, hart en buik. Weten doe je met je hele wezen. Mediteren omdat iemand jou verteld heeft dat het goed voor je is of omdat je hebt gelezen dat het ontspant, dat het stress vermindert is een ‘quick’ en korte oplossing. Mediteren is hierin een voorbeeld, het kan ook (excessief) hardlopen zijn, of (te veel) alcohol drinken. Allen zijn een vorm van symptoombestrijding.

Ga eens bij jezelf na wat maakt dat jij wil mediteren? Waarvan wil je ontspannen?

Welke stilte wil je ervaren?

Door antwoord te geven op deze vragen kom je dichter bij de kern waar het bij jou over gaat. Als je de kern van het probleem te pakken hebt kan je met de ontwikkeling van de gewenste uitkomst beginnen. Alleen dan…

We vergeten dat we ook een fysieke en een emotionele intelligentie hebben. Als we alleen maar luisteren naar onze intellectuele intelligentie zullen we nooit transformeren, zullen we nooit écht veranderen en het probleem bij de ballen pakken.

Het begint allemaal met de eerste vraag.

Wat gebeurt er echt bij jou?

Wat zie je jezelf doen?

Er gebeurt namelijk iets bij jou als je je inbox opent en je 800 mailtjes ziet staan.

Wat is dat?

Daar begint de transformatie.

7 december organiseert Great Creators een introductie workshop ‘Innerlijk Leiderschap’.

Stap één om te leren waarnemen wat er in jouw psyche gebeurt, welke emoties daar bij komen en welke fysieke reacties die jou geven. Die willen jou namelijk iets vertellen, en daar kan geen boek tegen op.

Soms zijn we bang, verlegen, boos of voelen we ons rot en kunnen we niet de vinger leggen op de zere plek. We begrijpen niet waar het vandaan komt. Carl Jung heeft in zijn wetenschap aangetoond dat gedragingen gedachten en gevoelens vanuit een diep innerlijk weten tot stand komen. Vaak onbewust. Ze komen tot uiting via archetypes, oerbeelden. Door te beleven komen we in contact met onze archetypes. Archetypes worden zichtbaar door bewust te worden hoe wij ons als individu verhouden tot andere mensen.