Omarm je schaduw

Omarm je schaduw

Omarm je schaduw

Een van de lessen die ik van mijn moeder heb meegekregen: “Zorg ervoor dat je financieel niet afhankelijk bent van een man!” En zo geschiedde. Mijn man en ik hebben altijd even veel bijgedragen aan ons gezamenlijke huishouden. Ik heb altijd gewerkt en ben niet minder gaan werken toen we kinderen kregen. Wel ben ik zelfstandig ondernemer geworden toen de oudste naar de lagere school ging. Het voelde voor mij niet goed om vrij te moeten vragen aan een baas als mijn kind ging wennen op school. Op deze manier had ik meer regelruimte en kon ik mijn werktijden flexibeler indelen.

Ondertussen is mijn oudste 9 jaar, ben ik sinds dit voorjaar samen met een compagnon een nieuwe business op aan het zetten. Én… last but not least: sinds deze zomer heb ik de huisvrouw in mij omarmt. Best bijzonder voor iemand die oprecht een schurfthekel heeft aan schoonmaken. Iemand die is opgegroeid met een moeder die haar bril afzette als ze thuiskwam, zodat ze de rotzooi niet zag. Maar ook iemand die jaloers is op mensen die hun huis altijd aan kant hebben.

Hoe dan ook, hoe is het zo gekomen dat ik de huisvrouw in mij omarmt heb?

Afgelopen zomer fietste ik over de camping waar wij een seizoenplaats hebben. Daar was een man bezig om zijn voortent op te zetten. Er stond al een tafel met een kleed erover heen en loodjes eraan zodat het kleed niet gaat wapperen bij een zuchtje wind. Ik betrapte mezelf op mijn gedachte: “wat een zielige kleinburgerlijkheid”. Maar even later besefte ik dat ik jaloers was op hoe goed zij hun zaakjes op orde hadden en hoe opgeruimd zij waren. En hoe leuk zo’n kleedje over zo’n tafeltje staat. Bij ons is het altijd een grote chaos.

De huisvrouw bleek een van mijn schaduwen.

Sinds ik de huisvrouw in mij omarmt heb:

* Raak ik niet meer gefrustreerd dat ik altijd degene ben die alle tassen in moet pakken als we op pad gaan.

* Zorg ik dat ik iets te drinken en eten bij me heb als ik met de kinderen iets ga doen. (Laatst kreeg ik in de voetbalkantine zelfs een compliment van een moeder die vond dat ik zo goed georganiseerd was met mn appeltjes en pakjes drinken. pastedGraphic.png:-))

* liggen de voetbaltassen op vrijdagavond al ingepakt klaar voor zaterdagochtend.

* hang ik de kleren van zoon 1 links aan de waslijn, die van zoon 2 rechts aan de waslijn, die van dochter rechtsonder en die van manlief en mij rechtsonder en over de balustrade. Dat scheelt een hoop uitzoekwerk bij het opvouwen.

* en bel ik met mijn schoonmoeder voor schoonmaaktips.

Het verzorgen van het huishouden geeft me voldoening, levert minder frustratie op én het verlaagt mijn stressniveau.

Het omarmen van de huisvrouw in mij, heeft bij mij voor een betere balans gezorgd. #yinyang

Wist je dat yin binnenshuis werken representeert en yang buitenshuis werken?

Muriel

Soms zijn we bang, verlegen, boos of voelen we ons rot en kunnen we niet de vinger leggen op de zere plek. We begrijpen niet waar het vandaan komt. Carl Jung heeft in zijn wetenschap aangetoond dat gedragingen gedachten en gevoelens vanuit een diep innerlijk weten tot stand komen. Vaak onbewust. Ze komen tot uiting via archetypes, oerbeelden. Door te beleven komen we in contact met onze archetypes. Archetypes worden zichtbaar door bewust te worden hoe wij ons als individu verhouden tot andere mensen.