STRESS? USE IT, DON’T LOSE IT!

STRESS? USE IT, DON’T LOSE IT!

EEN VERHAAL DAT RAAKT

Voor onze blogs hebben Mireille en ik afgesproken dat we verhalen schrijven die raken. Maar wat is een verhaal dat raakt?

Op het moment dat ik me afvraag wat een verhaal is dat raakt, ontstaat er stress bij mij, vernauwt er iets in mij. Mijn blik wordt smaller, ik ga oppervlakkiger en hoger ademen, ik zet mijn kaken op elkaar en heb de neiging om me vast te bijten in ‘het schrijven van een verhaal dat raakt’. Ik heb de neiging mijn best te gaan doen, om vervolgens tegen mezelf te zeggen: “Nee, dat is niet goed.” “Dat verhaal is bedacht, dat komt niet uit je kern.”

“Is er niet een andere manier om ‘een verhaal dat raakt’ te formuleren?” Ik kom er niet uit, een lichte paniek heeft zich meester van mij gemaakt.

Het is nooit goed, het is nooit goed genoeg. Continu straf ik mezelf met een oordeel. Vervolgens kan ik dat oordeel ook weer afstraffen door tegen mezelf te zeggen dat oordelen niet goed is. Zonde! Want mijn oordeel is juist ook mijn kracht. De helderheid en zuiverheid van wat ik waarneem is vaak zo treffend, zeggen anderen tegen mij. Wanneer mijn blik open is, zie ik dingen heel scherp. Echter, je kunt ook doorschieten in je kwaliteit en dan wordt je kwaliteit je valkuil.

Kortom, tijd om afstand te nemen, te observeren, te beschouwen. Ik hou van observeren. Ik heb niet voor niets jarenlang gewerkt als assessment psycholoog. Ik hou van observeren, analyseren en tot de kern komen. Verder hou ik ook van mediteren en op een meer intuïtieve manier tot inzichten komen. Het zweverige dat vaak geassocieerd wordt met mediteren, daar ben ik niet van. Ik ben no-nonsense en met beide benen op de grond. Ik heb een postdoctorale opleiding: de psychologie van het lichaam gevolgd. En ik geloof in de chi (levensenergie) en het laten stromen ervan. Ik geloof dat het lichaam een zelfhelend vermogen heeft. Ik geloof ook dat het lichaam niet is opgewassen tegen kwaadaardige kankercellen en dat je daarvoor toch echt een chemische behandeling nodig hebt.

Terug naar het observeren. Laatst las ik ergens: “Je kunt helemaal mee gaan in je eigen gedachten of de zorgen die je met je hoofd creëert of je kunt ervoor kiezen ze te negeren.” Ik ben niet zo’n voorstander van het negeren van wat er is. In plaats daarvan geef ik liever aandacht aan wat er is. Maak je je zorgen? Waarover maak je je zorgen? Waar in je lijf voel je de zorgen? Ga er eens met je aandacht naartoe. Wat willen de zorgen? Wat hebben de zorgen nodig? Hoe voelende zorgen? Is het van nu of is het een terugkerend patroon? Wat wil je verder onderzoeken?

Dat zijn een aantal vragen die je kunt stellen, maar er zijn er nog veel meer. Dat is afhankelijk van wat er leeft bij jou.

Hoe dan ook, een terugkerend patroon heeft het vaak nodig om verder onderzocht te worden. Dat is iets wat je niet zomaar van je af kunt laten glijden. Althans, dat kan wel, maar dan steekt het over een tijdje zomaar weer de kop op. Wil je je ontwikkelen, je oude patronen doorbreken? Dan moet de spanning verwerkt of het trauma geheeld worden. Hoe doe je dat? Door waar te nemen wat er is hier en nu en dat regelmatig te doen, ga je op een gegeven moment jouw patronen ontdekken. Wat willen de stress, spanning, de zorgen die je je maakt jou vertellen?

Energie stroomt of zet zich vast in je lichaam. Door hier en nu naar je lichaam te luisteren kun je erachter komen waar bij jou de energie stroomt en waar niet. Waar hij niet stroomt zit een ‘trauma’.

Een voorbeeld:

Wat neem ik op dit moment waar? Ik zit in een huis dat vol staat met verhuisdozen, ik hoor het geluid van een schuurmachine in het huis naast mij, kinderen bonken de trap op en af opzoek naar een iPhone. Niets heeft nog een vaste plek in dit nieuwe huis. Ik kan daar heel onrustig en chagrijnig van worden. Ik hou van structuur. Ik hou van lijstjes, agenda’s. Ik hou ervan dat dingen een vaste plek hebben. Ik hou zelf van het hebben van een vaste plek. De eerste 20 jaar van mijn leven heb ik in hetzelfde huis gewoond.

Nu zou ik me kunnen verliezen in verhalen over mijn geschiedenis, maar ik plaats daarvan keer ik terug naar mijzelf en naar wat ik waarneem, hier en nu. Het is warm en benauwd achter het glas van de erker. Kinderstemmetjes leiden mij af om me te focussen op wat ik vanbinnen gewaarword. Er moeten boterhammen gesmeerd worden…

Wanneer er (te) veel afleiding in de buitenwereld is, is het lastig voor mij op me op mijzelf te focussen. Wanneer ik word afgeleid door de buitenwereld, ontstaat er stress bij mij. De spieren in mijn kaken trekken zich samen en ik span mijn billen en bovenbenen aan. Dit is en oud patroon bij mij. Mijn overlevingsmechanisme treedt in werking.

Wanneer ontstaat er stress bij jou? Of wanneer spant je lichaam zich aan? En waar merk je dat ik je lichaam? Stress uit zich middels in je lichaam vastgezette spanning. Door met liefdevolle aandacht naar de spanning toe te gaan, kan de energie gaan stromen en kun je een bron van onbenut potentieel aanboren.

Wil je het proberen?

Ga met je aandacht naar de plek in je lichaam waar je stress/spanning voelt. Begroet de spanning. Hoe voelt hij precies? Samengebald, samengetrokken, ineengedoken, hard, verstard of anders? Geef er een woord aan dat voor jou klopt. Wat heeft de … spanning nodig? Waar wil de energie naartoe? Laat de energie stromen als hij loskomt en ervaar hoe dat is. Ga vervolgens ook weer met je aandacht naar de plek waar je de spanning als eerste voelde en voel hoe het daar nu voelt. Is er iets veranderd?

Ik merk dat het lastig is om de vragen die ik normaal in mijn begeleiding stel op papier op te schrijven. Het opschrijven van de vragen is niet zozeer lastig, als wel dat ik niet weet wat er bij jou gebeurt. En dat is van wezenlijk belang in mijn begeleiding: afstemmen op de ander en wat er bij de ander is.

Terwijl ik zo aan het typen ben, komt ineens het inzicht dat Mireille en ik, voordat ‘verhalen die raken’ aan de orde kwam, hadden afgesproken dat we ervaringen zouden delen. Oftewel, gewoon in je eigen ervaring blijven en delen wat er te delen valt. Dat heb ik gedaan. Check!

Liefs,

Muriel

P.S. Ben je benieuwd naar lichaamsgerichte begeleiding? Neem gerust contact op via: hello@dieptetherapie.online of 06-26024843

Soms zijn we bang, verlegen, boos of voelen we ons rot en kunnen we niet de vinger leggen op de zere plek. We begrijpen niet waar het vandaan komt. Carl Jung heeft in zijn wetenschap aangetoond dat gedragingen gedachten en gevoelens vanuit een diep innerlijk weten tot stand komen. Vaak onbewust. Ze komen tot uiting via archetypes, oerbeelden. Door te beleven komen we in contact met onze archetypes. Archetypes worden zichtbaar door bewust te worden hoe wij ons als individu verhouden tot andere mensen.