DE KRACHT VAN ZELFEXPRESSIE

DE KRACHT VAN ZELFEXPRESSIE

Op mijn 9e verhuisde ik met mijn ouders, broer en twee zussen naar Hong Kong voor het werk van mijn vader. Wij zouden er vier jaar blijven, het werden er zes. Elke zomer gingen wij naar Nederland op vakantie. Op bezoek bij familie, vrienden en vriendinnen. Nederland was altijd leuk en gezellig, het was tenslotte vakantie. Na zes jaar zouden we weer terug verhuizen naar Nederland. Daar keek ik enorm naar uit. Niet dat het niet leuk was in Hong Kong, het was er fantastisch. Maar Nederland was toch thuis. Als jongste was ik nog de enige thuis wonende van de kinderen toen mijn vader thuis kwam met de mededeling dat we niet naar Nederland gingen verhuizen maar naar Brussel.

Het schijnt dat ik volledig uit mijn plaat ben gegaan. Woest was ik op mijn vader, dat was niet de afspraak, we zouden naar Nederland gaan. Ook vertelde mijn vader dat ik drie dagen niet met hem gesproken heb.

Ik kan mij hiervan weinig herinneren. Vaag dat ik boos was dat we niet naar Nederland verhuisden maar verder niet.

Doordat ik mij geuit heb, mijn boosheid, teleurstelling, verdriet heb uitgesproken en mijn hart heb laten spreken, is de lading niet vast gaan zitten in mijn lichaam. De spanning die het mij gaf om ergens anders naartoe te verhuizen dan verwacht, heb ik geuit. Die spanning heb ik destijds onbewust, ruimte gegeven. Zo kon mijn energie weer stromen en heb ik een fantastische tijd gehad in Brussel.

Communiceren is het uitwisselen van informatie en energie. Het vijfde chakra (ook wel keel chakra genoemd) heeft als essentie en functie, communicatie. Het is de poort van zelfexpressie tussen onze binnen wereld en buiten wereld. Als er in onze binnenwereld iets gebeurt (in dit geval teleurstelling en boosheid) en ik zou het niet uiten, dan zet het lichaam het vast. Dat kan zich in allerlei vormen uiten, bijvoorbeeld buikpijn, hoofdpijn, last van nek en schouders etc.

Het leren spreken en uiten vanuit ons hart is van belang voor ons welzijn.

Maar ja dat is ook spannend, want dat gaat gepaard met emoties. Emoties en gevoelens beleven we in ons onderbuik (tweede chakra, denk aan vlinders in je buik of zenuwen voor een presentatie). In ons lijf gebeurt van alles waar we niet bewust van zijn. Om hier met liefdevolle aandacht naar te kijken en te ontdekken wat je lichaam je eigenlijk wil vertellen creëert ruimte en is essentieel voor onze gezondheid en geluk.

9 & 10 november organiseert Great Creator de innerlijk leiderschap retreat ‘Yin & Yang’.

Waarom Yin & Yang? In het leven (werk of privé) gaat het om het samenspel tussen geven en nemen, binnen en buiten, vrouwelijk en mannelijk. Het uiten van wat je voelt, ideeën die je hebt, wensen die je in vervulling wil laten komen is een Yang eigenschap, een mannelijke eigenschap. Hij is naar buiten gericht. Hoe meer de input en de bron van wat er naar buiten wordt gebracht vanuit ons binnenste komt, een Yin eigenschap, het vrouwelijke, des te authentieker je boodschap is en des te gelukkiger jij bent met wat je zegt omdat het synchroon loopt met elkaar, je binnen en buiten wereld lopen synchroon. Je mannelijke en vrouwelijke kant zijn in evenwicht. Het ervaren en vervolgens benutten van deze twee potentiële krachten die wij in ons hebben, dat is waar het deze twee daagse retreat over gaat.

Wanneer we naar buiten brengen wat binnen in ons leeft en de ander (ontvanger) luistert met zijn hart ontstaat er synergie in de communicatie. Het gesproken woord wordt minder belangrijk, de innerlijke ervaring des te meer en dat verbindt.

Liefs Mireille

Soms zijn we bang, verlegen, boos of voelen we ons rot en kunnen we niet de vinger leggen op de zere plek. We begrijpen niet waar het vandaan komt. Carl Jung heeft in zijn wetenschap aangetoond dat gedragingen gedachten en gevoelens vanuit een diep innerlijk weten tot stand komen. Vaak onbewust. Ze komen tot uiting via archetypes, oerbeelden. Door te beleven komen we in contact met onze archetypes. Archetypes worden zichtbaar door bewust te worden hoe wij ons als individu verhouden tot andere mensen.